Zarządzenie nr 43/08

Dyrektora Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach

z dnia 29 grudnia 2008

 

w sprawie powołania Zespołu ds. Jakości Zdrowotnej Żywności

 

Na podstawie §18 Regulaminu Organizacyjnego Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach, stanowiącego załącznik do Uchwały Nr 311/06 Zarządu Powiatu   w Mogilnie z dnia 3 lutego 2006r. oraz w związku z ustawą  z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r., Nr 171, poz. 1225).

 

zarządza się, co następuje:

§1

1.  Powołuje Zespół ds. zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia, zwany dalej Zespołem, w następującym składzie:

1)                       Pan Marcin Hankiewicz - przewodniczący                                      

       (Pełnomocnik ds. Jakości Zdrowotnej Żywności)

2)                       Pan Eugeniusz Piotrowski – Z-ca Przewodniczącego,

3)                       Pani Mariola Arent- członek,

4)                       Pani Anna Drygalska- członek,

5)                       Pan Adam Tomaszewski –członek.

2.   Przewodniczącym Zespołu jest Pełnomocnik ds. Jakości Zdrowotnej Żywności.

3. Przewodniczący może wnioskować do Dyrektora DPS w Siemionkach  o zmianę składu  osobowego Zespołu.

 

§2

Zespół działa jako organ pomocniczy i doradczy Pełnomocnika ds. Jakości   Zdrowotnej   Żywności w zakresie opracowania, wdrożenia i realizacji systemu zapewniającego bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia w Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach, który obejmuje w szczególności wdrożenie  i realizację systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej systemem HACCP oraz wdrożenie i realizację innych warunków właściwych dla zapewnienia bezpiecznego żywienia i żywności przewidzianych prawem sanitarnym -min. ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r., Nr 171, poz. 1225).

§3

1.     Przewodniczący Zespołu zostaje upoważniony do wydawania członkom Zespołu poleceń w zakresie opracowania stosownych elementów dokumentacji oraz wykonania określonych czynności w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.

2.     Przewodniczący kieruje pracą Zespołu oraz odpowiada za jego efektywną pracę, a w szczególności terminową i zgodną z przepisami sanitarnymi realizację zadań, i ich dokumentowanie przez poszczególnych jego członków.

3.     Członkowie Zespołu odpowiadają w zakresie realizacji zadań nałożonych na nich przez Przewodniczącego.

4.     Członkowie Zespołu zobowiązani są do realizacji poleceń Przewodniczącego Zespołu w sposób rzetelny i terminowy.

5.     W przypadku trudności w realizacji zadań członek Zespołu zgłasza  i opisuje powstałe problemy Przewodniczącemu -w szczególności gdy dotyczą one planowanej nieobecności w pracy, wzmożonej pracy na stanowisku pracy wynikającym z umowy o pracę, innych dodatkowych zajęć lub braku posiadanej wiedzy merytorycznej.

6.     Przewodniczący podejmuje działania eliminujące problemy lub inne działania zapewniające realizację niezbędnych zadań.

7.     W przypadku nieobecności Przewodniczącego członek Zespołu zgłasza trudności w realizacji zadań  Z-cy Przewodniczącemu, który podejmuje właściwe działania po wcześniejszym uzgodnieniu z Przewodniczącym lub Dyrektorem DPS w Siemionkach.

8.     Członkowie Zespołu są zobowiązani do podnoszenia wiedzy i kwalifikacji w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia.

 

§4

 

Traci moc Zarządzenie z dnia 31 grudnia 2007r. Dyrektora Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach nr 50/07 w sprawie powołania Zespołu ds. Jakości Zdrowotnej Żywności.

 

§5

 

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 01 stycznia 2009r.

.