Zarządzenie nr 43/08
Dyrektora Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach
z dnia 29 grudnia 2008
w sprawie powołania Zespołu ds. Jakości Zdrowotnej Żywności
Na podstawie §18 Regulaminu Organizacyjnego Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach, stanowiącego załącznik do Uchwały Nr 311/06 Zarządu Powiatu w Mogilnie z dnia 3 lutego 2006r. oraz w związku z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r., Nr 171, poz. 1225).
zarządza się, co następuje:
§1
1. Powołuje Zespół ds. zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia, zwany dalej Zespołem, w następującym składzie:
1) Pan Marcin Hankiewicz - przewodniczący
(Pełnomocnik ds. Jakości Zdrowotnej Żywności)
2) Pan Eugeniusz Piotrowski – Z-ca Przewodniczącego,
3) Pani Mariola Arent- członek,
4) Pani Anna Drygalska- członek,
5) Pan Adam Tomaszewski –członek.
2. Przewodniczącym Zespołu jest Pełnomocnik ds. Jakości Zdrowotnej Żywności.
3. Przewodniczący może wnioskować do Dyrektora DPS w Siemionkach o zmianę składu osobowego Zespołu.
§2
Zespół działa jako organ pomocniczy i doradczy Pełnomocnika ds. Jakości Zdrowotnej Żywności w zakresie opracowania, wdrożenia i realizacji systemu zapewniającego bezpieczeństwo zdrowotne żywności i żywienia w Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach, który obejmuje w szczególności wdrożenie i realizację systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej systemem HACCP oraz wdrożenie i realizację innych warunków właściwych dla zapewnienia bezpiecznego żywienia i żywności przewidzianych prawem sanitarnym -min. ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006r., Nr 171, poz. 1225).
1. Przewodniczący Zespołu zostaje upoważniony do wydawania członkom Zespołu poleceń w zakresie opracowania stosownych elementów dokumentacji oraz wykonania określonych czynności w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia.
2. Przewodniczący kieruje pracą Zespołu oraz odpowiada za jego efektywną pracę, a w szczególności terminową i zgodną z przepisami sanitarnymi realizację zadań, i ich dokumentowanie przez poszczególnych jego członków.
3. Członkowie Zespołu odpowiadają w zakresie realizacji zadań nałożonych na nich przez Przewodniczącego.
4. Członkowie Zespołu zobowiązani są do realizacji poleceń Przewodniczącego Zespołu w sposób rzetelny i terminowy.
5. W przypadku trudności w realizacji zadań członek Zespołu zgłasza i opisuje powstałe problemy Przewodniczącemu -w szczególności gdy dotyczą one planowanej nieobecności w pracy, wzmożonej pracy na stanowisku pracy wynikającym z umowy o pracę, innych dodatkowych zajęć lub braku posiadanej wiedzy merytorycznej.
6. Przewodniczący podejmuje działania eliminujące problemy lub inne działania zapewniające realizację niezbędnych zadań.
7. W przypadku nieobecności Przewodniczącego członek Zespołu zgłasza trudności w realizacji zadań Z-cy Przewodniczącemu, który podejmuje właściwe działania po wcześniejszym uzgodnieniu z Przewodniczącym lub Dyrektorem DPS w Siemionkach.
8. Członkowie Zespołu są zobowiązani do podnoszenia wiedzy i kwalifikacji w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności i żywienia.
§4
Traci moc Zarządzenie z dnia 31 grudnia 2007r. Dyrektora Domu Pomocy Społecznej w Siemionkach nr 50/07 w sprawie powołania Zespołu ds. Jakości Zdrowotnej Żywności.
§5
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 01 stycznia 2009r.
.